


- Úvod
- DIETNÍ REŽIM K OČISTĚ ZAŽÍVACÍHO TRAKTU
DIETNÍ REŽIM K OČISTĚ ZAŽÍVACÍHO TRAKTU
DIETNÍ REŽIM K OČISTĚ ZAŽÍVACÍHO TRAKTU
Při očistě zažívacího traktu, střev, jako nejdůležitějšího orgánu lidského těla, je potřeba dodržet některá pravidla a ve většině případech změnit stávající stravovací návyky.
Velmi jednoduše řečeno jde o to, aby jste v maximální možné míře přešli na rostlinou stravu. Používejte luštěniny, naturální nebo divokou rýži spolu s jakoukoli zeleninou ať syrovou nebo dušenou a rostlinné oleje, jako je kvalitní olivový, dýňový, lněný... můžete se inspirovat našimi recepty v BLOGU.
Ze zkušeností vím, že jsou ti, co k tomuto doporučení přistoupí tak, že od základu změní vše s radostí, hravostí a zkoumáním nového a to je perfektní start pro uzdravení těla i ducha. A pak jsou ti, co od nás odcházejí a jdou ně mrákoty :-) z toho, co si počnou. Tak těm z Vás doporučujeme, aby zrevidovali svůj jídelníček a postupně začali změnami, které jsou únosné a pomalu vyřazovali z jídelníčku to, co tělu a zdraví nesvědčí a zařazovali potraviny, které jsou v souladu s uzdravením tak, jak píšeme níže.
ZCELA ZÁSADNÍ JE, ABY JSTE BYLI V PSYCHICKÉ POHODĚ a nestresovali jste se v rámci stravování. STRES MÁ NA TĚLO A NAŠE ZDRAVÍ DOSLOVA TOXICKÝ DOPAD. Proto nejděte cetou týrání těla a tvoření si velmi škodlivých návyků. Jděte, byť malými krůčky, ale né zbytečně malými :-) a s dobrou náladou a vyrovnaností. Uvidíte, že výsledky Vám brzo přinesou očekávané výsledky.
Ideální je, nepřistupovat k následujícímu tak, že nyní budete po nějakou dobu držet dietu "se zaťatými zuby" a pak sklouznete opět do starých kolejí, ale tak, že nyní přecházíte trvale na jiné, zdravé stravování, životní styl. Snažte se pro sebe a svou rodinu připravovat pokrmy s láskou, chutí a vědomím, že pro sebe děláte velký krok ke svému uzdravení nejen na fyzické úrovni.
Tím, že dáte zelenou zdravější, jemnější stravě, se i Vaše tělo a vnímání stává jemnějším a vnímavějším. Tělo nemá tolik "práce" s trávením, tedy nespotřebovává tolik energie a Vy se tak velmi brzo ucítíte vitálnější, zdravější.
Všimnete si mimo jiné, že to má blahodárný vliv i na Vaše vlasy, nehty, kůži, což asi ocení zejména ženy.
V rámci zařazení nových nebo zřídka používaných surovin do Vašeho jídelníčku, vřele doporučuji navštívit stránky www.makrobiotika.cz. Mají zde hezky popsané jednotlivé produkty, spoulu s doporučením, jak je připravovat, odkud pochází a jak působí na naše tělo.
Zde je přehled toho, čeho byste se měli vyvarovat a vyřadit ze svého jídelníčku:
Cukry
Pokud hovoříme o cukrech (glycidech, sacharidech) v rámci detoxikačního, léčebného procesu, zejména pokud máme na mysli detoxikaci v rámci léčby chronického zánětlivého procesu způsobeného mykotickými elementy a parazity, jsou cukry tím, čeho bychom se měli zásadně vyvarovat.
Cukry, zejména rafinované cukry jsou ideální živinou pro parazitární houby, kvasinky a parazity. Dokáží si metabolismem cukrů, v rámci kvasného procesu a výrobou vnitřního alkoholu, udržovat svého hostitele neustále v rauši a neustále při chuti na cukry.
Tyto elementy si dokáží „vytáhnout“ cukr z krve. Krevní cukr pak klesá a hostitel dostává „vlčí“ hlad na cukr. Zároveň mu klesá hladina alkoholu produkovaná těmito elementy, je hladový, podrážděný, unavený, nevýkonný a pro kus čokolády by zabíjel. Lidé takto kontaminovaní často říkají “mám na cukr návyk od malička“ nebo „nedokážu se bez cukru a čokolády obejít ani jeden den“.
Přitom se jedná o jednoduchou věc, ne On, ale tyto potvůrky si neustále říkají o cukr, nedostanou ho a hostitel nedostane svou dávku alkoholu.
Tyto plísně a kvasinky i paraziti, přitom uvolňují do organismu řadu vysoce toxických odpadních látek, viz. aflatoxiny, produkty aspergilů. Jsou toxické, způsobují řadu syndromů a symptomů, jsou kancerogenní, způsobují rakovinu. Žijí v trávicím traktu, dokáží penetrovat sliznici a přes lymfatický trakt kolonizovat celé tělo. Dokáží k přežití využít i polysacharidové kloubní substance a simulovat zánět kloubu, artrózu a artritidu, to jen pro příklad.
Vynechte tedy z jídelníčku důsledně veškeré sladkosti a cukry.
Vynechte také cukry kombinované (polysacharidy), tzn. brambory, knedlíky, moučná jídla, jako je třeba pizza, pšeničnou moukou zahuštěné omáčky, pšeničné těstoviny apod. Při eliminaci plísní je toto nejdůležitější. Dejte pozor, cukr najdete i tam, kde byste ho nečekali. Müsli tyčinky, jogurty, různě druhy cereálií, kečupy, hořčice, různé dochucovací omáčky, veškeré slazené limonády, ochucené vody, 100% džusy, pivo, tvrdý alkohol, atd. Proto vždy kontrolujte složení výrobku.
Mléko, sýry
Mléčná bílkovina - kasein a alfa 1 makroblobuliny poškozují střevní stěnu a střevní mikroflóru, způsobují střevní alergie.
Mléko, tavené sýry. Sem patří i plátkové sýry balené do celofánu = defacto opět tavený sýr
Margaríny
Margarín není přírodní tuk! Vznikl za války jako levná náhražka másla. Obsahuje nepřirozené tuky, které mají příliš velkou molekulu, daleko větší, než jsou normální živočišné tuky, jako jsou máslo a sádlo. My v těle nemáme žádný enzym k jejich odbourání. V těle pak vznikají depozita tvořená těmito tuky, které obalují buňky, což vede i ke vzniku cukrovky 2. typu. Ta je charakterizovaná tím, že v těle je inzulinu sice dostatek, ale ten se nemůže dostat do buňky, díky tomu, že jsou buňky obaleny těmito tuky.
Lepek, tedy pečivo (chléb, rohlíky,…)
Obecně veškeré pečivo a především důsledně pšeničné.
Maso, uzeniny
Zejména kuřecí maso z velkochovů, které jsou plné ATB a hormonů.
Maso obecně zakyseluje organismus. To je pak živnou půdou pro různé zdravotní problémy.
Veškeré uzeniny obsahující glutamáty, rychlosoli, barviva, které výrazně poškozují střevo a střevní mikroflóru.
Soja
Pozor na některé výrobky ze soji jako jsou různé plátky, kousky, které se pak připravují jako náhrada masa. Je to v podstatě nestravitelná hmota bez valného užitku. Dále ne sojovým mlékům, už vůbec ne sušeným a sojové mouce. Vhodná není ani konzumace sojových jogurtů.
Ořechy
Všechny druhy ořechů, hlavně arašídy, ale i mandle, kešu, pistácie, a další. Velmi často bývají zdrojem plísní
Dochucovadla
Vyhněte se různým dochucovadlům s glutamátem sodným, ať tekutým nebo sypkým, dresinkům, hořčice, kečup
Ovoce, zelenina
Vynechte přezrálé banány, pomeranče, mandarinky, jablka, hrušky, meruňky, švestky, třešně, jahody a jiné sladké ovoce. Sladké melouny, ačkoli nepatří do ovoce.
Vyvarujte se i sušenému ovoci, které je sířené a velmi často doslazované!
Brambory. Syrové brambory jsou v pořádku, ale v žádném případě né zelené nebo naklíčené! Vařené brambory obsahují mnoho škrobů, které naše tělo přemění na glukozu. To má za následek překyselování organismu, což není žádoucí. Dále nemají vyvážený obsah minerálů, obsahují jedovatý solanin, který může být jednou z příčin problémů s klouby.
Důležitým pravidlem je NEJÍST VEČER.
Ideálně se najíst maximálně do 18h. Pokud jíte v pozdějších hodinách, kdy se metabolismus zpomaluje, nedojde ke spálení toho co sníte, zbytky jídla zůstanou ve střevech a zde dochází ke kvašení.
Vejce
Vejcím se spíše vyhněte. Zejména pokud řešíte problém s aspegilly/ plísněmi. Z našich zkušeností, laboratorně ověřených, víme, že vyřazení vajec z jídelníčku má velice pozitivní vliv na eliminaci těchto patogenů. V tomto případě tedy doporučujeme alespoň 2 měsíce vejce zcela vynechat.
Dávejte pozor i na obsah vajec v různých hotových, průmyslově vyráběných, výrobcích. Jedná se i o některé proteinové nápoje. Volte pak raději ze syrovátkových protinových nápojů/ výrobků.
S jakými potravinami tedy máte zelenou?
Zelenina
Relativně v jakémkoliv množství ve vší pestrosti. Tedy lilek, cuketa, řapíkatý celer, zelené papriky, brokolice, květák, dýně, kedlubna, bílá ředkev, zelené fazolky, čerstvý špenát – to je výčet té méně sladké. Příprava nejlépe dušením. Ale lze samozřejmě konzumovat syrovou nebo orestovanou.
Dále pak různé druhy salátů, rukola, polníček a další, rajčata, okurky, papriky hojně zalité olivovým olejem a jablečným octem.
Dále batáty, avokádo, chřest, pórek, kapusta, hlávkové zelí, cibule.
Výborné je domácí kysané zelí, kde na rozdíl od průmyslového kysaného zelí není přidáván ocet a probíhá zde přirozená fermentace.
Velmi prospěšné jsou šťávy z doma odšťavněné zeleniny (červená řepa, mrkev, řapíkatý celer, syrová brambora, zázvor…, dochucené limetkou, citronem nebo grepem, případně mátou nebo jinou čerstvou bylinkou, můžete přidat i čerstvý špenát) nebo rozmixované rajské + paprika + okurka, dochucené česnekem, himalájskou solí, pepřem a kvalitním olivovým olejem.
Komu budou chybět brambory, lze je nahradit topinambury. Ty můžete použít všude tam, kde by jste použili brambory. Narozdíl od brambor neobsahují škrob ani nebezpečné alkaloidy nebo toxický solanin. Hlízy topinambur obsahují minerály (draslík, železo, křemík), vitamíny (A, B1, B2, C, D..) a prospěšný polysacharid inulin.
Ovoce, semínka
V omezeném množství a ideálně jen v dopoledních hodinách méně sladké ovoce můžete - nedozrálé banány, červené grepy, kiwi, citrony, limetky, granátové jablko, borůvky, moruše, černý rybíz, plody muchovníku (méně známé bobulovité ovoce).
Důležité je nejíst ho večer, protože sladké zbytky ovoce ve střevech přes noc kvasí.
Semínka – dýňová, chia, lněná (drcená), piniová, slunečnicová, a další.
Mléčné výrobky, sýry
Kefír, podmáslí, tvaroh, jogurty konzumovat opatrně, a to spíše ty kvalitní, bez modifikovaných škrobů v BIO kvalitě. Lepší variantou jsou jogurty a sýry kozí nebo ovčí.
Syrovátka – ano
Tibetská houba – vynikající pro zažívací trakt. Kvasným procesem eliminuje tibetská houba z mléka škodlivé globuliny a kasein a přetvoří tak mléko na užitečný proteinový nápoj plný laktobakterií.
Sýry volit tvarohové, typu cottage, lučina, gervais, balkánský sýr.
Luštěniny, rýže, obiloviny, pseudoobiloviny, ostatní
Rýže celozrnná, natural, neloupaná nebo hnědá, červená či divoká, callaspura (jedna z nejkvalitnějších rýží pěstovaná na evropském kontinentu), rýže, které nejsou broušené nebo jinak upravené. Zachovávají si tak nejvíce živin, vitamínů a minerálů.
Quinoa, pohanka, amarant, používají se podobně jako obiloviny, ale botanicky patří do jiné skupiny. Tedy přirozeně neobsahují lepek. Pohanku vybírejte mechanicky loupanou, bývá světlejší, je mnohem chutnější.
Soja, resp. výrobky ze soji jako je miso pasta, natto, tofu, tempeh nebo opravdu poctivá sojová omáčka (Shoyou nebo tamari zraje 18-24 měsíců), byly zpracovánay pomocí fermentace, nakládáním nebo zráním. Těmito procesy se stanou uvedené produkty velice výživnými, lehce stravitelnými a energeticky vyváženými. Jednou týdně můžeme tedy zařadit do jídelníčku tempeh, tofu nebo natto. Dochucovadlo miso pasta nebo sojovou omáčku Shoyou můžeme používat běžně, jsou navíc plné enzymů.
Čočka – zelená, červená, Beluga (černá)
Fazolky – mungo, adzuki a mnoho dalších. Jsou potřeba den před přípravou namočit do vody, nebo nechat naklíčit, to trvá cca 3 dny. Pak je můžete konzomovat i bez tepelné úpravy, jsou křupavé a přidávat je do pokrmů nebo zeleninovách salátů (hlavně mungo).
Cizrna - můžete z ní připravit hummus, můžete si ji připravit na 2-3 dny, uskladnit ve sklenici s vodou, ve ketré se vařila (zrosolovatí) a pak přidávat do zeleninových salátů, kombinovat ji s rýží, čočkou, jakoukoli zeleninou na teplo připravenou nebo si ji můžete jen tak rozmačkat vidličkou, osolit a pokapat olivovým nebo dýňovým olejem.
Hrách - můžete z něj připravit polévku, kaši a kombinovat s jakoukoli zeleninou + olivovým nebo dýňovým olejem. Opět před vařením několik hodin (přes noc) namáčíme.
Slzovka obecná - né moc známá, ale nutričně skvělá potravina. Obsahuje velké množství betakarotenu, vitamínu skupiny B, vitamín C, kalcia, draslíku, hořčíku, železa, manganu, zinku a fosforu v té nejvíce vstřebatelné a zpracovatelné podobě. Nepoužívá se jako běžní potravina, protože má silné léčebné účinky. I tu je potřeba den předem namočit do vody. Po uvaření ve osolené vodě ji můžřete kombinovat s jakoukoli zeleninou jak na studeno, tak v teplé formě. Můžete přidat o do snídaňové ovesné kaše nebo do krémových zeleninových polévek.
Proso, jáhly, v menší míře špalda, také nutné předem namočit do vody.
Těstoviny tvrdozrnné, dnes už běžně dostupné i čistě cizrnové, hrachové nebo čočkové.
Opět dávejte pozor na složení výrobku. Často bývá v názvu to dobré, ale při bližším pohledu na složení zjistíte, že toho dobrého je tam pomálu a zbytek je pšenice.
Jinak vše výše uvedené se dá spolu skvěle kombinovat: rýže natural + čočka beluga nebo mungo fazolky, quinoa , dále pohanka s čočkou nebo fazolkami a samozřejmě spolu s různými kombinacemi zeleniny včetně dýně. Nebojte se netradičních kombinací. Touto cestou si vytvoříte pestré a vyvážené pokrmy.
Houby
Hlíva ústřičná, shi-také, jidášovo ucho a jiné, ale opět střídmě.
Dochucovadla
Výborná je růžová himalájská sůl, vřele doporučuji i sůl Fleur de Sel nebo také Flor de Sal (sůl, která se formuje jako tenká, jemná kůra na povrchu mořské vody, během toho jak se odpařuje, v češtině je známá jako solný květ dle květinových vzorů krystalů), můžete pepř, kmín, česnek, hřebíček, skořice, kurkuma, jakékoli čerstvé bylinky, chilli a další, ale samozřejmě bez glutamátu.
Pečivo
Knäckebrot žitný, fitness chleba, zrníčkový chléb, v nouzi i žitný (dejte pozor, né vše, co se tváří jako žitné, je opravdu celožitné) nebo slunečnicový chléb. Snažte se ale jen v malém množství.
Čtěte pozorně složení a vyhýbejte se čemukoli, co obsahuje pšenici.
Maso, uzeniny, ryby
Pokud řešíte závažnější zdravotní problém, vyřaďte maso a uzeniny na nějaký čas úplně.
Ryby - snažte se najít zdroj kvalitních ryb, ať to jsou sladkovodní nebo mořské ryby.
Obecně platí, aby jste maso konzumovali v co nejmenším množství.
Maso náš travící systém tráví, rozkládá a vylučuje nejdéle a tím organismu ubírá energii a velmi zatěžuje střeva hnilobnými procesy.
Ve velmi malém množství opravdu kvalitní, ideálně z BIO chovů nebo z domácích zdrojů od lokálních chovatelů. U uzenin buďte velmi opatrní, teoreticky plátek nejkvalitnější šunky bez obsahu glutamátů a rychlosolí či barviv, opět ideálně od lokálních výrobců.
Možná, postupem času, se změnou stravovacích návyků, dojdete k tomu, že maso ve Vašem jídelníčku vlastně vůbec nepotřebujete.
Tuky, oleje
Kvalitní olivový olej, dýňový olej, lněný olej (nutno skladovat v lednici) aj., tyto za studena. Pro teplou kuchyni doporučujeme použít Ghí.
Poslední jídlo dne by mělo být lehké, ideálně zeleninový salát s kvalitním olivovým olejem a jablečným octem.
Každý pokrm z výše uvedeného můžete nakonec polít kvalitním olivovým olejem (pozor – nevařit na něm), dýňovým olejem apod.
Pokud si nevíte rady nebo Vám není cokoli jasné, napište nám.