- Štítky blogu



- Úvod
- BLOG
- Jaké potraviny nám prospívají a jaké ne?
- OBSAHUJÍ OVESNÉ VLOČKY LEPEK?
OBSAHUJÍ OVESNÉ VLOČKY LEPEK?
Ne, oves je přirozeně bezlepkový. Nicméně problém je v tom, že oves může být kontaminován lepkem při pěstování a následně při zpracování, kdy může přijít do styku s jinými obilovinami, které lepek obsahují.
Oves je stále více vyhledávaný lidmi, kteří se lepku potřebují vyhnout. Na trh se dostává oves, který je pěstován a zpracováván tak, aby nepřišel do styku s jinými obilovinami, které lepek obsahují. Tento oves je pak označen jako bezlepkový. K dostání jsou celá zrna ovsa, ovesné vločky, ovesné otruby, ovesné mléko, ovesná mouka, aj.
Oves můžete v klidu zařadit do svého jídelníčku. Je zdrojem bílkovin, rozpustné vlákniny, minerálů a má nízký glykemický index.
Je ideálním základem pro ovesnou kaši. Základ pro snídaňovou kaši si neljépe připravte sami a uskladněte ve skleněné dóze. Použít můžete: jemné ovesné vločky, ovesné otruby, chia semínka, lněná semínka, plátky mandlí nebo nasekané dýňové semínka.Ovesnou kaši pak připravíte z několika lžic směsi(3-5, podle toho jací jste jedlíci), které vložíte do misky a zalijete horkou vodou. Můžete přidat špetku soli a trochu medu, pokud potřebujete, ale nepřehánějte to s ním (med nepřidávejte do úplně horké směsi, počkejte až trochu vychladne). Dále můžete přidat nasekané vlašské ořechy, nastrouhané jablko nebo hrušku, banán (né přezrálý), kiwi, borůvky, maliny, ostružiny aj. Pokud by jste měli i hotovou (předem namočenou a uvařenou) slzovku obecnou, můžete do kaše přidat i ji. Další variantou je i přidání kefíru z tibetské houby po vychladnutí kaše.
Ovesnou mouku nebo vločky můžete použít i na přípravu chleba nebo domácích houstiček.
Mezi další obiloviny a pseudiobiloviny, které neobsahují lepek patří například pohanka, amarant, teff, jáhly, proso, quinoa.
Všechny tyto suroviny jsou nutričně velmi bohaté a dají se z nich snadno vytvořit chutné pokrmy.