- Štítky blogu



- Úvod
- BLOG
- Jaké potraviny nám prospívají a jaké ne?
- TIBETSKÁ HOUBA A JEJÍ BENEFITY
TIBETSKÁ HOUBA A JEJÍ BENEFITY
TIBETSKÁ HOUBA
Tibetská houba (kefírová zrna připomínající malinké růžičky květáku houbovité konzistence, bílé barvy) pochází z Kavkazu a Tibetu. Má velice blahodárné účinky na náš organismus.
Co se vlastně děje s mlékem pomocí tibetské houby?
Aktivovaný kvasný proces zbavuje mléka všech škodlivých účinků. Denaturuje kasein, alfa makroglobuliny a další. Kvasný proces vyrábí lehce stravitelný protein, který už potom organismus lehce zpracuje. Navíc kefír obsahuje obrovské množství kvasných laktobakterií, které navozují mikrobiální rovnováhu v trávícím traktu. Potlačují množení patologických mikroorganismů v trávícím traktu jako jsou plísně, kvasinky, hnilobné bakterie, paraziti.
Obsahuje následující zdraví a imunitu podporující účinky:
- podporuje uzdravení chorob srdce, rozkládá cholesterin v cévách
- podporuje uzdravení slinivky, jater a sleziny
- podporuje uzdravení žlučníku, čistí žlučovody a rozkládá žlučové kameny
- podporuje uzdravení žaludku, střev, dvanácterníku, tedy celkově celého trávícího traktu a hojí žaludeční a dvanácterníkové vředy
- navozuje mikrobiální rovnováhu v trávícím traktu
- podporuje uzdravení ledvin a harmonizuje činnost močových cest
- velice pozitivně působí proti překyselení organismu
- prospívá nervovému systému
- zvyšuje vitalitu, je zdrojem energie a pozitivně působí proti únavě
- napravuje škody způsobené užíváním antibiotik
- je zdrojem vitamínů B9 a B12
- působí proti stárnutí buněk a tím celého organismu - zabraňuje stárnutí
- pozitivně působí proti zánětům v organismu
- brzdí vývoj metastáz
Nezapomeňte ale, že spolu s konzumací kefíru, připraveného pomocí tibetské houby, je potřeba dbát i na celkové zdravé stravování. Nelze si myslet, že se zbavíme zdravotních neduhů jen tím, že do našeho mnohdy nezdravého jídelníčku, zařadíme sklenku kefíru z tibetské houby nebo jakékoli potravinové doplňky a bude po problému. Jsou to ale velmi silní pomocníci v cestě k uzdravení.
Jak připravit kefír?
Kefír z tibetské houby se vyrábí z mléka. Vždy používejte jen plastové nebo skleněné nádoby. Cedník pouze plastový. Houba se nikdy nesmí dostat do styku s kovem!!!
Zhruba 4 lžíce tibetské houby se přelijí cca 500ml mléka. Pokud můžete, použijte čerstvé mléko (je to lepší než trvanlivá mléko).
Odložte nádobu na kuchyňskou linku. Nádobu můžete překrýt plátnem (v teplých měsících se mohou totiž objevit octomilky). Po 24 hodinách promíchejte hmotu plastovou nebo dřevěnou lžící.
Pak sceďte kefír přes plastový cedník do čisté nádoby. Můžete zlehka houbu přitlačit, aby kefír protekl.
Zde se návody trochu liší. Můžete houbu v cedníku propláchnout vlažnou vodou a dát ji zpět do čisté nádoby a opět zalít čerstvým mlékem.
Osobně houbu v cedníku neproplachuji a jen ji vložím do čisté nádoby a zaliji čerstvým mlékem, lehce promíchám a nechám opět stát na lince do druhého dne.
Někdy se může stát, že se vám kefír nedaří „vyrobit“, je řídký. Zkuste ho jen přesunout na jiné místo v kuchyni. Je to živý organismus a může reagovat na okolí.
V době, kdy jedete na dovolenou nebo si chcete dát jen pauzu od konzumace kefíru, uskladněte houbu zalitou mlékem v lednici. Zpomalí se tak kvasný proces. Cca po týdnu v lednici můžete v klidu houbu slít a konzumovat. Pokud ji tam necháte déle, podle jejího stavu, houbu důkladně propláchněte pod vlažnou vodou, dejte do čisté nádoby, zalijte mlékem a nechte opět mimo lednici a pokračujte jak je popsáno výše.
Pečujte o tuto houbu, bude se vám množit, rozrůstat. Můžete se tak o ni podělit se svými přáteli a blízkými a může tak pomoci více lidem.