- Štítky blogu



- Úvod
- BLOG
- Recepty - jíst zdravě a chutně
- THAJSKÁ POLÉVKA S KREVETAMI KORIANDREM A BAZALKOU
THAJSKÁ POLÉVKA S KREVETAMI KORIANDREM A BAZALKOU
Co budeme potřebovat?
Zde napíšu přibližné množství, které vyjde pro více jak 4 osoby. Ale věřte, že si rádi přidáte :-)
- 1kg rajských
- 2 mrkve
- 1 střední cuketa
- 2 červené papriky
- 1 velká cibule
- 500 - 600g krevet, doporučuji větší, mražené, nevařené, loupané
- 6 stroužků česneku
- zázvor - když ho pokrájíte na malinké kousky, tak aby ho byla polévková lžíce
- 3 stonky citrónové trávy
- kokosové mléko, plechovka asi 300g
- čerstvý koriandr, tady se meze nekladou
- čerstvá bazalka
- himalájská růžová sůl
- chilli paprička
- 1/2 lžíce medu
- 2 - 3 limetky
- houbičky shiitake, mohou být sušené, asi hrst
- kvalitní rybí omáčka (fish sauce), tady opatrně, je slaná, asi dvě velké lžíce
- ghií
Tak a můžeme začít. Vezmeme si větší hrnec a dáme rozehřát trochu ghií. Zeleninu si omyjeme a začneme krájet a drobné kousky.
Do hrnce přidávejte v tomto pořadí a pomalu restujte a míchejte: cibule, mrkev, paprika, cuketa, rajský. Zelenina pomalu měkne a vytváří základ polévky. Přilijeme cca 500 - 700ml vody tak, aby polévka zůstala hustá a necháme vařit. Přidáme sůl a rybí omáčku. Vaříme...
Dejte do misky houbičky shiitake a spařte je vařící vodou, cca 15min je nechte nasávat vodu. Pak vodu vylijte a hlavičky pokrájejte a přidejte k zelenině. Polévku občas pomíchejte.
Připravte si zázvor, který zbavíme vrchní slupky a pokrájíme na drobné kousky. Citrónovou trávu zbavíme první vrstvičky, podélně rozkrojíme a na drobno nakrájíme. Česnek oloupeme a rozdrtíme na jemno. Chilli papričku rozkrájíme na drobno, buďte s ní opatrní a dejte takové množství, aby pálivá chuť byla pro Vás příjemná. Vše přidáme do polévky a promícháme.
Nyní přidejte kokosové mléko, promíchejte a nechte při menší teplotě vařit, aby se chutě pěkně propojily. Přidejte šťávu z limetek a 1/2 lžíce medu.
Téměř na závěr přidáme krevety. Nyní vaříme tak, aby byly krevety vařené. Jakmile jsou krevety hotové, připravíme si čerstvé bylinky.
Čerstvou bazalku a koriandr pokrájíme a přidáme do polévky. Promícháme, sundáme z plotny a máme hotovo.
Polévka by měla být trochu sladká, trochu kyselá a trochu (nebo víc) pálivá a naše thajská polévka je poměrně hustá.
V misce nebo hlubokém talíři můžeme dozdobit kouskem čerstvé baralky nebo koriandru.
Dobrou chuť :-)