- Štítky blogu



- Úvod
- BLOG
- Jaké potraviny nám prospívají a jaké ne?
- DOMÁCÍ KYSANÉ ZELÍ
DOMÁCÍ KYSANÉ ZELÍ
Domácí kysané zelí má na rozdíl od čerstvého až dvakrát větší biologickou a výživovou hodnotu. Proto má i mnohem výraznější účinky na naše zdraví.
O toto se postará proces kvašení neboli fermentace, kterou se pozitivní vlastnosti tohoto lahodného zázraku zvyšují.
Nakládání zelí, ale i jiné zeleniny je nejšetrnější způsob, jak můžeme zeleninu uchovat i řadu měsíců v té nejlepší kvalitě. Kvašení je způsob, jakým nejen uchováte živiny, ale ještě je znásobíte a zvýšíte jejich vstřebatelnost.
Domácí kysané zelí má vysoký obsah vlákniny a spolu s velice prospěšnými bakteriemi aktivní probiotické kultury působí očistně – detoxikačně na náš trávící trakt. Čistí letité nánosy ve střevech, pomáhá tělu se zbavit nahromaděných toxinů a urychluje rozkládání živin. Dalo by se říct, že je takovým „kartáčem na střeva“. Z toho vyplývá, že velmi posiluje naší imunitu!!!
Domácí kysané zelí dále obsahuje celou řadu vitamínů, minerálů a stopových prvků.
Konzumace domácího kysaného zelí mimo jiné pomáhá lidem s různými potravinovými alergiemi, kolikami, peptidickými vředy, vaginálními infekcemi, zácpou, bolestmi žaludku, problémy trávícího traktu, ale i s vážnějšími degenerativními nemocemi.
Je tedy velmi žádoucí zařadit domácí kysané zelí do našich jídelníčků nejen v rámci detoxikačních kůr.
Mnozí mohou namítnout, že ho nemůžou konzumovat, protože po požití trpí nadýmáním, nevolností nebo průjmy. To ale není primární problém kysaného zelí. ale tzv. střevní dysbiozy, tzn. že je porušená rovnováha mezi normální a patologickou mikroflórou. A zelí se snaží tuto nerovnováhu opět narovnat. Průvodním projevem je tedy zvýšená produkce plynů (nadýmání), a nebo snaha vyloučit toxiny z trávícího traktu ven, tedy průjem. Dobrá rada … vzhledem k tomu, že se jedná o ozdravný proces, vydržte to, a navíc přidejte Probiotika.
Na závěr dodávám, že záměrně opakuji, že píšeme o DOMÁCÍM kysaném zelí, protože bohužel takřka všechno průmyslově vyráběné zelí prošlo pasterizací. Možná vám bude chutnat, ale to je tak všechno, co z něho náš organismus může získat. Pasterizované kysané zelí nepatří mezi probiotické produkty. I když jde o produkt mléčného kvašení, který opravdu původně probiotické kultury obsahoval, tyto byly usmrceny pasterizací. Současně došlo i ke snížení obsahu vitaminů, dalších zdraví prospěšných živin a zničení přítomných enzymů.
Takže neváhejte vyhledat dodavatele opravdu poctivého výrobce domácího kysaného zelí. Rozdíl pocítíte na prvním soustu a věřte, že ho budete konzumovat velmi rádi jen tak, bez tepelné upravy :-)