- Štítky blogu



- Úvod
- BLOG
- Recepty - jíst zdravě a chutně
- DIVOKÁ ČERNÁ RÝŽE A POHANKA SE ZELENINOU
DIVOKÁ ČERNÁ RÝŽE A POHANKA SE ZELENINOU
Co budeme potřebovat?
- Divokou černou rýži - můžete i červenou nebo natural
- Pohanka - není obilovina, takže je přirozeně bez lepku
- Lilek
- Červená paprika
- Brokolice
- Červená cibule
- Himalájská růžová sůl
- Chilli
- Hřebíček - do rýže
- Žlutá nebo bílá cibule - do rýže
- Ghií
- Olivový panenský olej
Dejte vařit rýži. Osvědčilo se mi, na jakoukoli rýži, jeden díl rýže nechat pomalu vařit v jeden a půl dílu vody. Po vzoru mé babičky přidávám do rýže vždy malou cibulku a pár kousků hřebíčku + sůl. Rýže pak krásně voní.
Dejte vařit pohanku do mírně osolené vody. Počítejte s tím, že zvětší objem asi 1x. Pohanka je velmi rychle hotová. Pak ji odstavte.
Lilek - dočetla jsem se, že by se měl vždy "vypotit". Že pak není hořký a tvrdý. Nicméně jsem mnohokrát vyzkoušela, že po rozkrájení a okamžitém restování nebyl ani hořký, ani tvrdý. Takže dělejte, jak myslíte :-) Vím jen, že více saje tuk.
Na pávni rozehřejte ghií a dejte restovat lilek. Jelikož více saje tuk, buď přidejte během restování ještě trochu ghií nebo po troškách přidávejte vodu. Nechte lilek zezlátnout a pak přidejte nakrájenou cibuli, papriku a nakonek brokolici.
Nechte zeleninu dělat tak, jak ji máte rádi, buď křupavější nebo měkčí. Přidejte sůl a chilli. Můžete přidat i jakékoli bylinky, jaké máte rádi. Ideálně samozřejmě čerstvé.
Jakmile je zelenina hotová, přimíchejte rýži a pohanku.
A můžete podávat Na talíři opět pokapejte nebo hojně polijte olivovým panenským olejem.
Dobrou chuť :-)