- Štítky blogu



- Úvod
- BLOG
- Recepty - jíst zdravě a chutně
- BATÁTOVÉ PYRÉ S NAKLÍČENÝMI MUNGO FAZOLKAMI
BATÁTOVÉ PYRÉ S NAKLÍČENÝMI MUNGO FAZOLKAMI
Co budeme potřebovat?
- Batáty, pro dvě osoby asi 600g, ale záleží na tom, jací jste jedlíci :-)
- Mungo fazolky
- Česnek
- Himalájská sůl
- Špetka kari
- Chilli paprička
- Olivový panenský olej
Recept je velmi jednoduchý a rychlý, ale je potřeba počítat s tím, že Mungo fazolky je potřeba předem namočit. Stačí den předem. Pokud by jste chtěli, aby Vám Mungo fazolky naklíčily, počítejte s tím, že klíčků se dočkáte třetí den. Mungo klíčíme na klíčící misce nebo v misce s vodou. Tu je potřeba alespoň jednou denně vyměnit - propláchnout. Mungo nabírají na objemu, takže s tím počítejte při výběru nádoby :-) Pro dvě osoby stačí cca 1/2 hrnku. Ale můžete nechat klíčit o něco větší množství a postupně mungo odebírat a přidávat do pokrmů. Předem namočené mungo již nemusíte vařit. Doporučuji ale spotřebovat do tří dnů od namočení.
Takže k pyré.... batáty oškrábeme a dáme vařit do mírně osolené vody. Vody dejte jen do cca 1/3 a vařte pod pokličkou. Občas promíchejte, aby se uvařily všechny batáty.
Mezi tím si rozmačkáme česnek. Jakmile jsou batáty měkké, snížíme teplotu pod hrncem a buď vidličkou nebo šťouchadlem na brambory, batáty rozmělníme na kaši ve vodě, ve které se vařily. Dochutíme ještě případně solí, špetkou chilli, kari a časnekem. Necháme chvilku odstát, aby se uvolnily chutě koření. Ještě jednou promícháme a můžeme podávat.
Na talíři hojně posypeme naklíčenými mungo fazolkami a opět dostatečně pokapeme panenským olivovým olejem.
Dobrou chuť :-)